Lente

Duurzame lentemarkt

 

 

Zo langzamerhand begint wat beter zorgen voor mens en milieu wat vanzelfsprekender te worden. Maar er is nog veel te doen op dit gebied. Belangrijk, want het is wel fijn als toekomstige generaties ook van onze aarde kunnen genieten. Het is dus zoeken naar een goede balans tussen mensen, milieu en de economie.

Op dit gebied worden veel leuke initiatieven genomen, het initiatief van Wageningen is leuk om hier te vermelden. Juist omdat ze hier een goede balans hebben gevonden en duurzaamheid op een leuke manier onder de aandacht brengen.

Op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 april 2016 wordt in Wageningen het duurzame lente weekend georganiseerd. Op koopzondag 3 april staat de lentemarkt  in het teken van de thema’s buiten, lente, duurzaamheid en zelfgemaakte producten. Voorafgaand aan de lentemarkt wordt in samenwerking met ”Wageningen Schoon” een opschoonwandeling georganiseerd.

De organisatie is in handen van Ilonne Bongers van Bas Buitensport en Marike van der Leeden van ’t Herenzaakje. Vorig jaar waren zij al betrokken bij de lentemarkt en organiseerden zij de Eerlijk Winkelen Week. Als ondernemers vinden zij duurzaamheid een belangrijk onderwerp. “We moeten met zijn allen aan de slag om de wereld voor mens en milieu wat beter te maken. Gelukkig zijn er steeds meer ondernemers en organisaties die zich dit realiseren. Bij het organiseren van de Duurzame Lentemarkt merken wij dat steeds meer mensen en bedrijven met ons mee willen doen.”

De dag begint al om 10.30 uur met een opschoonwandeling vanaf de Markt. Samen met Wageningen Schoon gaan bezoekers de stad ontdoen van zwerfvuil. Om 13.00 uur start de Lentemarkt rond de Grote Kerk op de Markt. Hier zijn diverse kramen met mooie lentespullen. Ook zijn er diverse activiteiten met een duurzaam karakter te aanschouwen en te beleven. Een bijzondere gast is de WEpod, de zelfrijdende auto. Hij gaat op 3 april niet rijden, maar neemt wel een prominente plek in op de Markt. Ook elders in de stad zijn die middag duurzame activiteiten. In het Heerenstraat Theater is er in samenwerking met Wikkel een kinderpimpcafé. Bij THUIS aan de Stationsstraat is een Clothing Swap, een kledingruilbeurs.

De gemeente Wageningen, afvalinzamelaar ACV en de Stichting Ondernemersfonds Wageningen openen op 3 april op de Hoogstraat 15 ook de deuren voor het Waste-Lab. Daar valt tussen 13.00 en 17.00 uur van alles te beleven rondom afval en recycling. Het NIOO-KNAW laat zien dat afval niet waardeloos is maar waardevol. Zij geven namelijk uitleg bij hun speciale opstelling ‘Poep is goud’. In het Waste-Lab kunnen bezoekers van een plastic bekertje een 3D-ringetje laten printen De plastic bekers worden ingezameld door de Politie Wageningen. De Gelderse IJzerhandel maakte hiervoor speciale bekerhouders.

Volgens mij heeft Wageningen een goede manier gevonden om duurzaamheid onder de aandacht te brengen van ondernemers, bedrijven en het publiek. Misschien een inspiratie voor andere gemeenten?

Kijk voor het volledige programma op www.proefwageningen.nl/lenteweekend.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply