Lente

Natuurvriendelijke voorjaarsschoonmaak

Als de eerste voorjaarszon de ramen binnen schijnt, valt het ineens op. Wat een vieze ramen eigenlijk. En die kozijnen, die zijn eigenlijk ook best vies geworden. En van het een, komt het ander. Voor je het weet ben je bezig met een heuse voorjaarsschoonmaak.

Net als onze oma’s vroeger. Want eigenlijk was dat zo gek nog niet. Aan het einde van de winterperiode werd het hele huis schoon gemaakt, kamer voor kamer. Het meubilair werd buiten in de tuin neer gezet, kasten leeg gehaald, matten geklopt, deuren, ramen, gordijnen gewassen; alles schoon. Kleine reparaties werden uitgevoerd, overbodige spullen weg gegooid. Indien nodig werd er gewit, behangen en nieuw papier in de kasten gelegd. Winterkleding werd opgeborgen en zomerkleding tevoorschijn gehaald. Meubels en vloeren werden in de was gezet en het zilver opgepoetst. De hout en kolenkachels uit die tijd gaven een hoop zwarte aanslag. Toen deze vervangen werden door gas en aardgas was het grote schoonmaak minder nodig en eind jaren 60 verdween de grote schoonmaak dan ook langzamerhand. En terecht, wekenlang schoonmaken, ik moet er niet aan denken.

Maar een of twee keer per jaar even wat uitgebreider poetsen dan normaal, ik ben er wel voor. Onder de bank ligt toch altijd meer stof dan ik dacht. Straks met het mooie weer heb ik er geen zin meer in.   Helemaal leuk vind ik het om schoon te maken met milieuvriendelijk zelfgemaakt schoonmaakmiddel. Zo gemaakt, helemaal niet ingewikkeld.

Recept milieuvriendelijke allesreiniger

40 gram Marseillezeep (Dille en Kamille)

2,5 liter water

2 eetlepels soda (supermarkt)

Rasp 40 gram Marseillezeep van het zeepblok af, gooi dit in 2,5 liter water. Voeg er nog 2 eetlepels soda aan toe. Breng het aan de kook. Laat het tien minuten zachtjes koken. Als het afgekoeld is kun je het overgieten in een bakje of pot. Het zal uiteindelijk wat dikker worden, als een gelei achtige substantie.

P1120185

Je handen raken minder geïrriteerd, het is goedkoper en maakt veel beter schoon.

Wat wil de gelukkige huisvrouw nou nog meer.

Poets ze !

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply